Anna-Helenas tebröd!



Dessa bröd härstammar från Australien. Bröden blir mycket luftiga tack vare både jäst och bakpulver som jäsmedel. Creme fraichen ger bröden en god syra.


Du behöver:

3 dl mjölk, + 2 dl
1 dl linfrön
1,5 fiberhavregryn
50 g jäst
2 dl creme fraiche, lätt
1 tsk salt
3 msk sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl


1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, lingrön och havregryn. Låt den svalna.
2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig och tillsätt resten av mjölken, gröt, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjölk, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått 8 cm i diameter som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
5. Bröden går bra att frysa och passar lika bra till frukost, som till mellanmål och som bröd till maten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0